Vuoden 2019 matkasuunnitelmat

Ensi vuonna valmistun ja päätän opintoni yliopistolla, ja suunnitelmissani onkin toteuttaa yksi pidempi matka opintojeni loppumisen jälkeen. Matkasuunnitelmani tälle ajalle ovat varsin kattavia ja laajoja, ja haluaisinkin nyt hieman avata sitä, mitä tuleman toivottavasti pitää.

Ensimmäinen etappi: junalla Aasiaan

Yksi maailman legendaarisimmista junareiteistä kulkee Moskovasta Mongolian kautta aina Kiinan Pekingiin saakka. Tämä junamatka myös muodostaa ensi vuoden reissusuunnitelmieni ensimmäisen osan. Tavoitteeni on siis matkustaa Aasiaan, mutta monestakin syystä haluaisin tehdä sen jollakin muulla tavalla kuin lentämällä, minkä vuoksi tämän klassikkojunamatkan toteuttaminen tuntuu nyt ajankohtaisemmalta kuin koskaan. Suunnitelmiini kuuluu hypätä Moskovaan vievään junaan Helsingistä ja aloittaa Moskovasta hiljalleen matka kohti Aasian puoleista Venäjää. Vaikka junamatkustaminen onkin kiehtovaa ja olen kuullut pelkkää positiivista palautetta tämän matkan kulkeneilta, en kuitenkaan usko, että jaksan matkustaa sitä yhdeltä istumalta alusta loppuun saakka. Sen vuoksi suunnitelmissa onkin samalla tutustua myös joihinkin Venäjän helmiin: tähän mennessä mielenkiintoisimmilta kohteilta Moskovan lisäksi vaikuttavat kulttuurien sulatusuunina toimiva Kazan, Irkutsk ja mahtava Baikal-järvi sekä buddhalainen Ulan Ude, joka todella poikkeaa niistä mielikuvista, joita minulla Venäjästä on.

Venäjän jälkeen junan reitti kulkee Mongoliaan, jossa tarkoitukseni on myös hieman pysähtyä. Mongolia on maailman harvimmin asuttu maa, jonka erityislaatuinen nomadikulttuuri jurttamaisemineen on todellista eksotiikkaa, jota minun on matkallani aivan pakko päästä kokemaan. Tunnen myös joitakin aiemmin Mongoliassa matkanneita, ja heidän kertomustensa perusteella Mongolian ruokakulttuuri kuulostaa todella eriskummalliselta ja siksi niin mielenkiintoiselta, joten odotan erityisen innolla tutustumistani erilaisiin mongolialaisiin herkkuihin. Mongoliassa minua kiinnostaa erityisesti luonto, ja yksi isoimmista reissuun liittyvistä toiveistani onkin päästä yöpymään jurtassa Gobin autiomaassa sekä keskellä mongolialaista aroa.

Kiinan kiireiset metropolit

Mongolian autiuden jälkeen haluan varmasti kokea jotakin aivan muuta, ja onnekseni junani reitti kulkeekin seuraavaksi Pekingiin, Kiinaan. Suunnitelmissani on tutustua ensin muinaiseen Pekingiin, sen Kiellettyyn kaupunkiin ja tehdä pieni päiväretki myös Kiinan muurille kaupungin ulkopuolelle. Sen jälkeen jatkan Pekingistä eteenpäin etelää kohti, jossa matkalleni osuu monia kiinnostavia kiinalaisia suurkaupunkeja, kuten historiallinen Xi’an ja futuristinen ja puoleensavetävä Shanghai. Yksi suosikkimatkakohteistani, eli Hongkong, osuu myös kätevästi reitilleni, joten matkani aikana haluan käydä virkistämässä myös vanhoja muistojani sekä syömässä suosikkiravintolassani mahtavassa Hongkongissa.

Reittisuunnitelmani Kiinan osalta eivät ole vielä aivan valmiita, mutta toiveissani on nähdä mahdollisimman monta erilaista paikkaa ja kokea toden teolla kiinalaista kulttuuria, joka poikkeaa kaikesta, mitä olen aiemmin päässyt kokemaan. Myös Kiinassa ruoka on yksi kiinnostavimmista asioista, joten odotan todella vesi kielellä, että pääsen tutustumaan paikan päälle aivan oikeaan ja aitoon kiinalaiseen keittiöön.

Rantoja ja rentoutumista Kaakkois-Aasiassa

Matkani viimeisen osan muodostaa Kaakkois-Aasia. Suunitelmani on lentää Hongkongista Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin, josta jatkan matkaani ensin Vietnamiin ja Kambodzaan, joiden mielenkiintoisten historioiden vaiheisiin aion päästä tutustumaan matkoillani. Viimeinen kohteeni on Indonesia, jossa haaveilen aivan erityisesti Balin saaresta ja sen täyden kuun bileistä ja kauniista, paratiisimaisista rannoista, joilla kuluttaa aikaa aurinkoa ottamalla, uimalla ja rentoutumalla. Bali muodostaakin todella loistavan viimeisen matkakohteen pitkällä matkalla.