Suosikkikohteeni viikoloppulomille Euroopassa

Olen opiskelija, joten minulla ei kovinkaan usein ole aikaa tai mahdollisuutta pitkiin ulkomaanmatkoihin. Kuten tiedätte, rakastan kuitenkin matkustamista, joten haluan päästä tekemään sitä mahdollisimman usein, joten aina ei onneksi tarvitse lähteä kauas ja pitkäksi aikaa! Tapanani on ottaa toisinaan irtiottoja arjesta erilaisilla viikonlopun mittaisilla minilomilla erilaisissa Euroopan kohteissa, joissa viikonloppu riittää hyvin niin arjesta irtautumiseen, kaupunkiin tutustumiseen kuin hyvästä ruoasta nauttimiseenkin. Seuraavaksi aionkin listata muutamia eurooppalaisia suosikkikohteitani, joissa olen viettänyt parhaita viikonloppulomia.

Idän ihmeet: satumainen Praha ja historiallinen Krakova

Yksi isoimmista matkarakkauksistani Euroopassa on Tsekissä sijaitseva Praha, ja sen viehättävän idyllinen tunnelma, edullinen hintataso ja erinomaiset ravintolat. Lentomatka Prahaan taittuu parissa tunnissa, joten viikonloppumatka Prahaan riittää myös ajallisesti varsin hyvin. Prahassa suosittelen esimerkiksi jokiristeilyä Vltava-joella, sillä sen aikana voit kokea kaikki kaupungit kauneimmat rannat (niitä riittää!), puistot ja muut nähtävyydet. Mielessä kannattaa pitää myös kaupungin sydän, Kaarlensilta, jonka ympärillä vanha keskusta ja sen kaikki hienoimmat nähtävyydet ovat kätevästi kävelymatkan päässä toisistaan. Tämän lisäksi Praha on oikea herkkusuiden paratiisi, sillä sen edullisen hintatason ravintolat ja varsinkin olutvalikoimat viehättävät vaativampaakin kulinaristia.

Toinen itäeurooppalainen suosikkikohteeni on tunnelmallinen ja historian havinaa täynnä oleva Krakova. Kaupunki sijaitsee eteläisessä Puolassa lyhyen lentomatkan päässä Suomesta, joten myös se on varsin sopiva viikonloppukohde kiireisimmällekin. Prahan tavoin myös Krakova on hintatasoltaan erittäin edullinen ja täynnä toinen toistaan houkuttelevampia ravintoloita, mutta niiden lisäksi kaupunki on myös historiallisesti erittäin tärkeä, ja sen kauniista arkkitehtuurista ja hyvästä ruoasta nauttimisen lomassa voit viikonloppulomasi aikana perehtyä myös sen merkitykseen Euroopan historiassa.

Taidetta kaikille: Berliini ja Amsterdam

Matkoillani nautin todella paljon erilaisista museoista, mutta erityisesti taidemuseot ovat mieleeni. Myös kulttuurinnälkäiselle löytyykin Euroopasta sopivia kohteita, jotka toimivat hyvin lyhyiden viikonloppulomien pitopaikkoina. Omiksi suosikeiksini näistä ovat muodostuneet erityisesti viileän tyylikäs Berliini sekä Amsterdam, jonka taidehistoria ja museotarjonta ovat lähes mykistäviä.

Berliini on suuri kaupunki, jossa on varmasti jokaiselle jotakin. Kaupungin ehdottomasti mielenkiintoisinta antia on kuitenkin sen nykytaidetarjonta, jota voi päästä kokemaan sekä suurissa valtiollisissa museoissa kuin pienissä yksityisissä kokoelmissa ja gallerioissakin. Museoista mieleeni ovat erityisesti nykytaiteen museo Hamburger Bahnhof sekä Berlinische Galerie, jotka antavat todella hyvän kuvan saksalaisesta ja eurooppalaisesta nykytaiteesta. Taiteen nauttimisen lomassa Berliini on tietysti myös shoppailijan paratiisi, ja sen edullisesta hintatasosta nauttiminen onnistuu viikonlopun pituisella matkalla todella hyvin.

Kun haluan päästä kokemaan perinteisempää taidetta lyhyen välimatkan päässä, suunnistan usein Amsterdamiin. Tulppaanien, tuulimyllyjen ja puukenkien kaupungissa on edustettuna todella hyvin myös hollantilaisen taiteen kultakauden taiteilijoiden työt, joita on esillä monissa kaupungin eri museoissa. Amsterdamissa ihailemaan pääsee niin van Goghin kuin Rembrandtinkin töitä. Kaupunkina Amsterdam on myös todella kaunis, ja taiteesta nauttijan lisäksi siitä pitävät varmasti myös villimmät matkaajat, jotka haluavat viettää viikonloppunsa juhlien.

Romanttinen Pariisi

Viikonloppulomieni klassikko on etuoikeutetusti suosikkikaupunkini Pariisi. Olen viettänyt Pariisissa kymmeniä päiviä, enkä koskaan kyllästy Latinalaiskortteleiden ihmisvilinään tai Montmartren viehättävyyteen. Pariisi täyttää jokaisen matkailijan toiveet: kaupunkiin sisältyy niin paljon historiaa, taidetta, kulttuuria, shoppailumahdollisuuksia ja kulinaristisia elämyksiä, että yhden viikonloppumatkan jälkeen voi melkein alkaa suunnitella jo seuraavaa. En koskaan kyllästy Pariisiin ja sen hurmaavaan charmiin, kahviloiden tunnelmaan tai iltakävelyihin Seinen rannalla. Pariisi onkin viikonloppumatkojen aatelia, ja koska myös sinne lennät Helsingistä parissa tunnissa, ehtii viikonlopun aikana kokea jo todella paljon.